lululemon

Morphosis to design Lululemon headquarters

Tuesday, March 17, 2020

Architecture and design firm Morphosis will design a new corporate home for Lululemon, the healthy lifestyle-inspired athletic apparel retailer in Vancouver, British Columbia. The future space, also known as the Store Support Centre, will serve as the main office for the company’s global headquarters.

Morphosis will collaborate with L.A.-based architecture and interior design firm Clive Wilkinson Architects and Vancouver-based Francl Architecture for the project.

“We are thrilled to be partnering with Lululemon on this project and joining them at an important time in the evolution of the company,” said Morphosis founder and design director Thom Mayne.

Morphosis’ commitment to creating transformational experiences that inspire growth, creativity, and empowerment aligns with Lululemon’s purpose to elevate the world by unleashing the full potential within every one of us. Morphosis will draw on their expertise of developing visionary, research-driven projects rooted in environmental, social, and economic sustainability to design a building that will serve as an extension of the core values of the brand itself.

The design for the 13-storey Store Support Centre creates strong connections between the building and its site, landscape, and community, with exterior and interior spaces that encourage collaboration and innovation. The exterior façade will feature a high performance brise-soleil system that limits solar heat gain to reduce energy consumption and to modulate the interior building climate for occupants, while also opening views of the surrounding environment.

The design aims to promote health and wellness, by including ample access to daylight, green spaces, and landscaped terraces that strengthen connections to the exterior. Internally, the office floors are organized around a full-height central atrium that delivers light deep into the center of the building. The atrium serves as the social and cultural heart of the building, with stairs that wrap around the atrium to connect each level, and a central gathering space for employees. At the street level, the ground floor of the building is activated by a public plaza, retail space, and art along Great Northern Way to further enhance connections to the surrounding neighborhood.

Led by Morphosis, the design team includes Clive Wilkinson Architects who will guide the strategy for the interior workspaces, lending their expertise in workplace practices and organizational communication and culture. Vancouver-based Lead Architect Francl Architecture will employ their passion for building in the city of Vancouver to ensure a smooth delivery process. Finally, sustainability and wellness consultant Integral’s holistic and evidence-based approach will inform the creation of a highly sustainable building.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *