artwork

Public artwork reflects waterfront connection

Monday, July 5, 2021

Sea Change is an interactive light-based artwork that activates the pedestrian experience within a bus exchange transit tunnel in North Vancouver. The work celebrates the area’s connection to its waterfront by marking the location of the historic tideline within the site and by serving as a symbolic reminder of the importance of water to humanity.

Transforming a dark and menacing underpass into a dynamic and engaging experience for viewers, the artwork mimics the ephemeral and magical feeling of being immersed within a body of water as if light rays were penetrating an undersea world through water ripples above the tunnel. This watery effect is created using a series of LED lights that reflect light patterns off textured mirror-polished stainless-steel panels located at specific angles to create dynamic textures on the wall and ground surfaces of the tunnel.

art

When the tunnel is unoccupied the artwork cast a gentle quiet shifting of turquoise colours however, when a pedestrian or cyclist enters the tunnel, a wave of intense blue or green light is triggered to ripple across the wall in front of them.

The location for this public art project is a busy bus transit tunnel that also connects to the City of North Vancouver’s Sea Bus Terminal. A pedestrian and cyclist trail travels directly through the outer edge of this underpass – a linking segment of the Spirit Trail which runs along the entire waterfront of the Northshore of Vancouver.

As part of improvements and development of the surrounding area into an exciting new cultural, residential, and commercial hub, the 34-year-old bus tunnel was in great need of an artist intervention to make it feel welcoming and safe, as it currently existed as an unattractive, dark and inhospitable space with few redeeming features.

The goal of the project was to use the medium of light to make this location more visually dynamic, engaging, inviting and playful for all members of the community. The installation was required to be robust, easy to maintain and designed to allow for ease of removal/reinstallation should the tunnel require general or major repairs in the future. There was also an overarching desire for this illumination artwork to speak to the local character, stories and/or histories of the site to create connections between people and place.

Local artist Jill Anholt is behind the overall concept of this public art piece, while Janelle Drouet, Yuliya Savelyeva, and Arup are responsible for the lighting design. Sea Change was completed in 2020 under the City of North Vancouver’s Public Art Program.

Sea Change is nominated for a CODAaward. It was honoured with an IES Award (Illuminating Engineering Society) for 2021.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *